DePetrus één van de winnaars Pieter van Vollenhovenprijs 2019

18 nov 2019
vlnr Mr. P. van Vollenhoven, Henk Smeets, Minister van Engelshoven

Op zaterdag 16 november namen negen initiatiefnemers van een herbestemming van een monumentale kerk of kapel de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. Onder hen vertegenwoordigers van DePetrus in Vught

Met de uitreiking van de herbestemmingsprijs wil de jury extra aandacht geven aan de opgave die er is om monumentale kerken in ons land te behouden. In de herbestemde Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem, een van de winnaars, werd de prijs persoonlijk uitgereikt door oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Ingrid van Engelshoven.

Namens DePetrus reisden Jan Slegers, voorzitter Stichting ontmoetingscentrum DePetrus, en Henk Smeets (voorzitter van het Vughts Museum en mede initatiefnemer tot behoud van DePetrus) naar Arnhem om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Ook wethouder Peter Pennings was er getuige van dat Henk Smeets de cheque van ruim 1100 euro in ontvangst nam.

Waardering voor initiatiefnemers behoud religieus erfgoed

Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn grote waardering uitspreken voor de initiatiefnemers van deze herbestemmingen: “Het zijn allemaal voorbeelden van geslaagde herbestemmingen van religieus erfgoed. Kerken of kapellen, die door het doorzettingsvermogen van deze initiatiefnemers behouden blijven. En daarvoor heb ik grote waardering”.

 De prijs werd in 2012 voor de eerste keer uitgereikt. In de afgelopen jaren werden zeven initiatiefnemers geëerd met deze bijzondere prijs. Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Dit geldt voor alle typen monumenten, maar in het bijzonder voor religieus erfgoed. Om die reden heeft de jury ervoor gekozen om de prijs dit jaar uit te reiken aan negen kerken en/of kapellen die zich dit jaar voor de prijs hadden aangemeld. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,-  beschikbaar, dit bedrag wordt dit jaar verdeeld onder de negen winnaars.

 De winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs van dit jaar zijn:

  • De Eben Haezer kerk in Appingedam, het oudste en nog functionerende Molukse kerkgebouw in Nederland, is door de inzet van Stichting Oude Groninger Kerken nu ook een informatiepunt over de geschiedenis van de Molukse gemeenschap.
  • DePetrus in Vught is een cursus- en ontmoetingscentrum geworden met onder meer een bibliotheek, het Vughts Museum, Stichting ABZ, Wereldwinkel, Leescafé, VVV, Welzijn Vught. De Stichting tot behoud van DePetrus heeft zich voor deze herbestemming sterk gemaakt.
  • Eigenaresse Mirella Kreger gaf de Lutherse kerk in Arnhem de functie van hotel en restaurant, genaamd Bizar-Bazar.
  • Familie Den Hertog realiseerde vanuit hun persoonlijke binding met Het Witte Kerkje hun twee generaties woonhuis en een Bed & Breakfast, een gemeentelijk monument in Zevenhoven.
  • Door de inzet van Stichting Cuyperskerk biedt de Cuyperskerk in Sas van Gent nu ruimte aan een restaurant, versmarkt, brouwerij en diverse evenementen.
  • Judith Rimmelzwaan was een van de initiatiefnemers die de Kapel van het Beggarden Klooster in Roermond herbestemde tot woonhuis.
  • Het neogotisch kerkje in Laag-Keppel heeft door de inzet van de familie Hulshof van Kunst of Art de functie van een galerie, kunstuitleen, ervaringsatelier en tentoonstellingsruimte gekregen.
  • In de St. Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe kan nu gedineerd worden in het restaurant Onze kerk. Familie Simonis heeft deze herbestemming kunnen realiseren.
  • De Zaandijkerkerk in Zaandijk biedt door de inzet van Stadsherstel Amsterdam en de Vereniging Zaans Erfgoed na de herbestemming onderdak aan jongeren met een autistische stoornis.

Een filmimpressie van de uitreiking zie je hier

Lutherse kerk Bizar-Bazar in Arnhem
Minister van Engelshoven (L) in gesprek met Henk Smeets
Alle winnaars 2019

Over de Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtegoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven. Begin 2020 wordt het aanmelden van herbestemmingsprojecten voor de prijs weer opengesteld via www.restauratiefonds.nl/pieter-van-vollenhovenprijs.

foto’s bij dit bericht: Joost Enkelaar Fotografie