Ik nodig iedereen uit om gewoon eens binnen te lopen

17 mrt 2018

Deze uitnodiging doet wethouder Peter Pennings in het laatste artikel in de serie ‘Op weg naar DePetrus’ in het Klaverblad van woensdag 14 maart.

Op zaterdag 7 april is het dan eindelijk zover: DePetrus gaat open voor publiek. Wethouder Peter Pennings kijkt naar uit naar die dag. “Dan kan iedere Vughtenaar zien hoe de kerk van binnen getransformeerd is tot een spectaculair ontmoetingscentrum. Loop gewoon eens binnen, ga ergens zitten en kijk om u heen. Geniet van de sfeer, het licht, de entourage. Laat de ruimte op u inwerken. Dwaal af met uw ogen en in gedachten. Ervaar hoe zeer de schoonheid van deze kerk niet van buiten, maar vooral van binnen zit.”

Behoed van de sloophamer

Hij is er trots op dat ondernemers in Vught de moed hebben gehad de kerk te behoeden voor de sloophamer. “Het is uniek dat een dorp met 25.000 inwoners daardoor zo’n fantastisch monument heeft weten te behouden, en dat het een nieuwe, betekenisvolle invulling heeft gekregen. De Petruskerk is altijd al een beeldbepalend gebouw voor Vught geweest. Het is een landmark dat je op grote afstand ziet en herkent door zijn markante vorm. Als de kerk voor Vught verloren was gegaan, was dat een enorm verlies geweest. Vanwege de emotionele betekenis van de kerk voor veel inwoners, omdat ze er gedoopt of getrouwd zijn. Of afscheid hebben genomen van hun geliefden. Maar ook omdat het een rijksmonument is, ontworpen door de bekende architect Carl Weber.”

Één van de hoogtepunten van mijn wethouderschap

“Natuurlijk heb ik als bestuurder de afgelopen tien jaar best wat lastige momenten gehad. Dat het proces te langzaam ging naar mijn smaak. Dat ik vreesde dat we toch niet iedereen mee zouden krijgen. Dat we het politiek niet zouden halen. Maar, ik heb altijd het uiteindelijke eindplaatje voor ogen gehouden. Altijd geloofd in de mogelijkheden van het gebouw. Gemerkt hoe enthousiast de gebruikers zijn om er samen iets moois van te maken. En gezien dat de gemeenteraad besloot dit te ondersteunen met een exploitatiebudget. Nu staat DePetrus er in al zijn allure en klasse. Ik ben daar als wethouder heel erg trots op.”