Pietertjespad

Het Pietertjespad is een speelse, leerzame en vooral gave speurtocht langs Vughts erfgoed. Op het 3 kilometer lange pad kom je allerlei leuke opdrachten tegen. Start- en eindpunt is bij DePetrus (Heuvel 2 in Vught). Daar kun je de routekaart voor 3 euro kopen bij de gastenbalie. Het pad is het meest geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Ontdek het Pietertjespad
De speurtocht loopt vanuit het sprookjesachtige DePetrus naar een echt kasteel en allerlei andere mooie plekjes van Vught. Je ontdekt waarom er een gat zit in de Lambertus, wie ‘de Dagobert Duck van Vught’ is en nog veel meer. En wie is toch die Pietertje? Dat is het best bewaarde geheim van Vught. En dat lees je in dit verhaal.

Het verhaal van het Pietertjespad
De speurtocht is gemaakt door kinderen van groep 7 van OBS De Springplank, juf Vera en in samenwerking met het Vughts Museum, Sas Illustraties en DePetrus.  Bij de lancering van het pad op 19 juni wandelden 85 kinderen mee, van basisschool De Springplank en obs de Piramide. De route voert onder meer naar villa Leeuwenstein, het raadhuis van Vught, de Zadelmakerij, Het Gripshuis van schilder Charles Grips uit 1882 en de protestantse kerk ‘met het gat ertussen’. Het concept is uniek vanwege het ‘voor-kinderen-door-kinderenconcept’. De naam Pietertjespad is ontleend aan de vondst van een popje tijdens de restauratie van het dak. Het in feite onooglijk lelijke popje kreeg de naam Pietertje, maar wordt in de kringen van DePetrus gekoesterd als kleinood uit vervlogen tijden. Plaza Cultura, Gemeente Vught en Erfgoed Brabant ondersteunen het project.

Pietertjespad
Credit: Sas Illustraties