Vught in de jaren ’50

01 jun 2018

Kom op 1 juni naar DePetrus en laat je in 3D meenemen naar het Vught van de jaren ’50. Start om 20.00 uur.

Altijd al willen weten hoe Vught eruit zag in 1950? Nou, zo

Bron: Omroep Brabant

VUGHT – Tussen de vijf en acht uur per week besteedt Ron Jasker (58) uit Vught aan zijn grote hobby, 3D tekenen. Maar hij tekent geen knappe vrouwen of indrukwekkende wolkenkrabbers. Nee, Ron wijdt zijn uren aan Vught. Het Vught uit 1950 welteverstaan. Samen met een paar toegewijde vrijwilligers brengt hij het oude dorp opnieuw tot leven. “We zijn hier nog wel een paar jaar mee bezig.”

Waarom het Vught uit 1950 en niet uit 1840, of 1980? “We wilden niet te ver terug, want het is leuk als mensen nog dingen kunnen herkennen”, zegt Jasker. “Maar ook niet te dichtbij. Zo kwamen we uit op 1950. En Vught is behapbaar, als je Den Bosch zou willen tekenen, dan heb je jarenlang honderd mensen nodig.”

Mysterie
Ron, die in de middaguren manager bij ProRail is, baseert zijn creaties op duizenden foto’s en bouwtekeningen uit het archief. “Je komt al tekenend van alles tegen. Sommige huizen zijn echt een mysterie. Dan moet je speuren op luchtfoto’s en op basis van stukjes en beetjes raden hoe het eruit zag.”

Maar dat het soms gissen is, betekent niet dat er zomaar wat aangeklooid mag worden. Jasker: “Het moet zo waarheidsgetrouw mogelijk. We vragen ook aan mensen om te reageren via Facebook. We hebben wel eens teruggekregen dat bijvoorbeeld een deur een hele andere kleur had. Dan kun je het model weer aanpassen.“

Vrijwilligers
Hoewel het zijn idee was, tekent de Vughtenaar niet alleen. Hij doet het met een aantal vrijwilligers die hij zijn liefde voor het klassieke Vught heeft weten bij te brengen. Ook nu is hij nog op zoek naar liefhebbers. “We willen een 3D-tekencursus gaan aanbieden voor liefhebbers. In ruil moeten ze bijvoorbeeld een huis helpen tekenen.” Liefhebbers kunnen zich bij hem melden via zijn website.