1 t/m 28 augustus: Expositie Mooi Marginaal

03 aug 2023
Mooi marginaal uitleg

Van 1 t/m 28 augustus 2023 is de expositie Mooi Marginaal 8 te zien in DePetrus.
Mooi Marginaal is een tweejaarlijks terugkerende selectie van de mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven, dit keer uit de periode 2020-2021.
Uit 143 inzendingen koos de jury 48 drukwerken, die te zien zijn tijdens de expositie.

Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties vooral door de eigenzinnigheid van de makers, de intentie waarmee zij hun uitgaven publiceren en zeker niet in de laatste plaats de manier waarop zij dat doen. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn, vooral door het vele ambachtelijke handwerk, arbeidsintensief. Bij deze manier van werken die ook wel Boekkunst genoemd wordt, worden vragen over economisch nut niet gesteld. Waar Marge-drukwerk vroeger het exclusieve domein was van de boekdrukkers die met de loden letters werkten, zien we tegenwoordig steeds vaker andere creatieven, die zich met modernere middelen begeven op het pad van de marginale uitgaven.

De jury voor deze selectie bestond uit: Carolien Glazenburg, voormalig conservator grafische vormgeving van het Stedelijk Museum Amsterdam, Karen Polder, boek- en tentoonstellingsvormgever, Joran Proot (voorzitter), germanist, bibliograaf en boekhistoricus, Niek Smaal, voormalig boekverkoper en margedrukker, en Herman van Waarden, boekbinder. De organisatie is in handen van de Stichting Laurens Janszoon Coster, gevestigd in Leiden.