Agenda

Bij DePetrus bent u dagelijks welkom voor:

het lezen & lenen van tijdschriften & boeken | een drankje in het leescafé | het verkennen van de Vughtse historie in het Vughts Museum | winkelen bij de Wereldwinkel | toeristische informatie bij het VVV.

September

Over het schrijven van Chris Huinder | maandag 2 september | 19.00 tot 21.00

De bibliotheek start deze maand met een inspirerende bijeenkomst over de Vughtse schrijver Chris Huinder (Jakarta, 1950 – Vught, 2018). Chris studeerde Politicologie en Kunstgeschiedenis. Hij werkte als freelancejournalist in Portugal, fractiemedewerker in de Tweede Kamer, coördinator van een fondsorganisatie, sociaalwetenschappelijk onderzoeker en bestuurssecretaris van een multicultureel kenniscentrum. Chris publiceerde in het voorjaar van 2016 Stenen in het hoofd, een bundel met korte verhalen. Zijn debuutroman De verloren jaren van Martin McGrew is in het najaar van 2016 opnieuw uitgebracht. In 2017 verscheen De wimpers van Franco, zijn tweede bundel met korte verhalen. Chris overleed na een kort ziekbed op 3 mei 2018 in zijn woonplaats Vught. Kort daarna verscheen postuum zijn tweede roman, Liefde in Lissabon.

Joep Dohmen en Lindy Jense geven maandagavond 2 september hun kijk op het literaire werk van Chris en belichten verschillende aspecten en Jeanine Schreurs leest fragmenten voor uit zijn boeken. Jos van Beurden is moderator en zal zorgen voor een dynamische bijeenkomst. Wilt u hier bij zijn? Aanmelden kan via deze link.


De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944 | vanaf 2 september

Vanaf 2 september is in het Vughts Museum de tentoonstelling ‘Vught en de Tweede Wereldoorlog’ te zien. De tentoonstelling behandelt de laatste fase van de oorlog in Vught, vanaf Dolle Dinsdag tot na de bevrijding. De tentoonstelling leidt u door de spanning van de strijd naar de vreugde van de bevrijding en is tot 30 oktober geopend.


Digi-sterker | dinsdag 3 september | 13.00 tot 14.00

Iedere eerste en derde dinsdagmiddag van de maand zit er een vrijwilliger (Ton Husson of Norbert Smeulders) klaar om korte individuele vragen te beantwoorden op het gebied van je laptop, pc, Ipad, Iphone & sommige Smartphones. Daarnaast kun je bij Ton terecht voor vragen omtrent stamboomonderzoek in het algemeen en een programma
Aldfaer wat hiervoor beschikbaar is in het bijzonder. Mail eventueel vooraf naar info@abzvught.nl


Klik & Tik | dinsdag 3 september | 13.00 tot 15.00 

Wilt u graag meer met de computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? In deze cursus leert u werken met de computer. De cursus is bedoeld voor iedereen die niet of nauwelijks met een computer heeft gewerkt. U leert in uw eigen tempo typen en u maakt kennis met mail en programma’s als Word. Met behulp van filmpjes ziet u hoe het werkt en daarna kunt u zelf oefenen. Meer informatie en deelnemen? Bel naar (073) 680 2950: Elske Helmich, of stuur een e-mail naar vught@babeldenbosch.nl of kijk hier.


Boekproeverij | dinsdag 3 september | 16.00 tot 17.00

Hoe vind je nou net dat éne mooie boek uit die enorme collectie waar je blij van wordt, dat je inspireert, dat je stof tot nadenken geeft of juist ontspanning biedt? Kom naar de BoekProeverij. In een ongedwongen sfeer vertellen onze Verhalencoaches je over onlangs verschenen en bijzondere titels en kun je met elkaar in gesprek gaan. Ook zal er aandacht zijn voor specifieke genres, bijzondere boeken en activiteiten van de bieb. Deelname is gratis, graag aanmelden via deze link.


Babybieb | Woensdag 4 september  | 10.00 tot 10.30 

Een gezellig moment voor jou en je baby vol met bruikbare tips, de mooiste babyboekjes en leuke activiteiten. We gaan in een rustig tempo aan de slag met allerlei materialen, liedjes en boekjes. Na afloop is er gelegenheid om te spelen en ervaringen uit te wisselen. Nieuwsgierig? Kom een keer met je baby meedoen. Meer informatie vindt je hier.


Voorlezen voor Peuters | Woensdag 4 september | 11.00 tot 11.30

Elke week kunnen peuters naar een verhaaltje komen luisteren en samen liedjes zingen en muziek maken: het is altijd een feestje! Ouders en opa’s en oma’s zijn ook van harte welkom. Meer info vind je hier.


Digisterker | Woensdag 4 september | 13.30 tot 15,30

*let op – deze cursus is volgeboekt*

In de cursus Digisterker leert u, onder begeleiding van ervaren docenten, een DigiD aan te vragen en gebruiken. Ook leert u hoe u werkt met digitale aanvragen en hoe u persoonlijke omgevingen op internet beheert. U leert handige informatie te vinden en hoe u iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van de AOW. Deze cursus is bedoeld voor mensen die al met internet kunnen omgaan. De cursus wordt meerdere keren per jaar aangeboden, we starten bij voldoende belangstelling. Aan het einde van de cursus worden er certificaten uitgedeeld als bewijs van deelname. Als u een eigen laptop heeft, zou het fijn zijn als u die meeneemt. Bij vragen neem gerust contact op via (073) 680 2950 en vraag naar Elske Helmich. Meer informatie vindt u hier.


Filmmatinée | Zondag 8 september | 14.00

Anders Bezig Zijn organiseert ook in september weer een filmmatinée. Deze keer wordt er een prachtige film met Brad Pitt in de hoofdrol vertoond. Heinrich Harrer is een Oostenrijker met Nazisympathieën die in 1939 besluit twee Himalaya-bergen te beklimmen. Door een serie van gebeurtenissen worden hij en medeklimmer Peter Aufschnaiter de enige twee buitenlanders in de Tibetaanse heilige stad Lhasa. Daar neemt Heinrichs leven een drastische wending.
Geregisseerd door Jean-Jacques Annaud met Brad Pitt, B.D. Wong en David Thewlis. Aanmelden via info@abzvught.nl of 073-6572000 of kom even langs bij DePetrus.  Er zijn 30 plaatsen beschikbaar. De film wordt vertoond op een groot tv-scherm in een cursuslokaal. Geen vervoer? De Seniorenbus rijdt voor de film. De prijs voor leden is €0,50 en voor niet-leden €1,00 per rit. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Bel voor meer informatie de Seniorenbus: 073-7113191


Open Weekend WijPetrus & Open Monumentendag | zaterdag 14 september & zondag 15 september  

In het weekend van 14 en 15 september is er van alles te beleven in Vught, en uiteraard ook in cultureel ontmoetingscentrum DePetrus. Op zaterdag 14 september presenteren de organisaties in DePetrus zich door middel van allerlei activiteiten onder de titel WijPetrus. Zo zijn er proeflessen van Stichting Anders Bezig Zijn [ABZ], minirondleidingen door het Vughts Museum, het 50-jarig jubileum van de Wereldwinkel Nederland wordt gevierd en er zijn diverse leuke kinderactiviteiten. Welzijn Vught staat met de schoolbus met informatie voor de deur en de belevenistafel van de Geheugenbibliotheek is eveneens aanwezig. Ook worden er de hele dag workshops zeepjes maken en viltkunst gegeven door beeldend kunstenaar Lidwina Charpentier. Op zondag 15 september is het open Monumentendag en organiseert het Vughts Museum minirondleidingen. Bovendien kan op beiden dagen het Pietertjespad gewandeld worden. DePetrus is zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 en zondag van 11.00 tot 17.00. Wees welkom!

Programma zaterdag 14 september

10.00 tot 17.00                              Presentatie Bibliotheek, Welzijn Vught, Wereldwinkel, ABZ, & Vughts Museum

11.00 tot 15.00                               Proeflessen diverse cursussen Anders Bezig Zijn

11.00, 12.30 & 15.00                     Minirondleidingen Vughts Museum

11.30                                                Voorlezen voor kinderen door de Bibliotheek

12.00 tot 15.30                               Goochelaar Dries

14.00 tot 16.00                              Voorleeshond Soul en aansluitend vanaf 15.00 kleuren


Filmlezing ‘De mensheid op een keerpunt’ | dinsdag 17 september | 20.00

Op dinsdag 17 september vertoont stichting Share Nederland een lezing van de Britse esotericus Benjamin Creme, met als titel: “De mensheid op een keerpunt”. Hierin vertelt Creme over het bestaan van mensen die heel ver geëvolueerd zijn, de Meesters van Wijsheid en de hulp die de mensheid van hen krijgt. Ook legt hij de oorzaken van de huidige chaos in de wereld uit. Hij beschrijft een eenvoudige oplossing voor de wereldproblemen: een nieuw economisch systeem, dat in plaats van op hebzucht en concurrentie, gebaseerd is op rechtvaardigheid en mondiaal samen delen. De filmlezing begint om 20.00 uur. Leden van Share Nederland geven een korte inleiding en beantwoorden na afloop vragen.  Mer info is hier te vinden.


Walk & Talk | woensdag 18 september | 09.00 tot 11.30 

Bibliotheek ’s-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Anders Bezig Zijn bieden werkzoekenden de mogelijkheid om elkaar maandelijks op een vaste dag en tijd te ontmoeten. Tijdens Walk & Talk-bijeenkomsten delen zij ervaringen met elkaar, leggen ze contacten en krijgen zij tips en suggesties die helpen in hun zoektocht naar een geschikte baan. Toegang is vrij


Babybieb | Woensdag 18 september  | 10.00 tot 10.30 

Een gezellig moment voor jou en je baby vol met bruikbare tips, de mooiste babyboekjes en leuke activiteiten. We gaan in een rustig tempo aan de slag met allerlei materialen, liedjes en boekjes. Na afloop is er gelegenheid om te spelen en ervaringen uit te wisselen. Nieuwsgierig? Kom een keer met je baby meedoen. Meer informatie vindt je hier.


Voorlezen voor Peuters | Woensdag 18 september | 11.00 tot 11.30

Elke week kunnen peuters naar een verhaaltje komen luisteren en samen liedjes zingen en muziek maken: het is altijd een feestje! Ouders en opa’s en oma’s zijn ook van harte welkom. Meer info vind je hier.


Digisterker | woensdag 18 september | 13.30 tot 15.3o

In de cursus Digisterker leert u, onder begeleiding van ervaren docenten, een DigiD aan te vragen en gebruiken. Ook leert u hoe u werkt met digitale aanvragen en hoe u persoonlijke omgevingen op internet beheert. U leert handige informatie te vinden en hoe u iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van de AOW. Meer informatie is hier te vinden.


Workshop & lezing Pauline Broekema | donderdag 19 september | 19.30

Zit je hoofd vol verhalen maar je hebt ze nog niet aan het papier toevertrouwd? Is je eerste hoofdstuk af maar de volgende episode wil niet lukken? Of heb je gewoon interesse in het schrijven? Niemand minder dan Pauline Broekema, 34 jaar verslaggever bij het NOS-journaal, komt haar schrijversgeheimen met je delen. Ze geeft een workshop en leest voor uit haar eigen werk het uiterste der zee. Tickets zijn hier te bestellen.


Klik & Tik | dinsdag 24 september | 13.00 tot 15.00 

Wilt u graag meer met de computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? In deze cursus leert u werken met de computer. De cursus is bedoeld voor iedereen die niet of nauwelijks met een computer heeft gewerkt. U leert in uw eigen tempo typen en u maakt kennis met mail en programma’s als Word. Met behulp van filmpjes ziet u hoe het werkt en daarna kunt u zelf oefenen. Meer informatie en deelnemen? Bel naar (073) 680 2950: Elske Helmich, of stuur een e-mail naar vught@babeldenbosch.nl of kijk hier.


Voorlezen voor Peuters | Woensdag 25 september | 11.00 tot 11.30

Elke week kunnen peuters naar een verhaaltje komen luisteren en samen liedjes zingen en muziek maken: het is altijd een feestje! Ouders en opa’s en oma’s zijn ook van harte welkom. Meer info vind je hier.


Digisterker | Woensdag 25 september | 13.30 tot 15,30

In de cursus Digisterker leert u, onder begeleiding van ervaren docenten, een DigiD aan te vragen en gebruiken. Ook leert u hoe u werkt met digitale aanvragen en hoe u persoonlijke omgevingen op internet beheert. U leert handige informatie te vinden en hoe u iets moet aanvragen bij bijvoorbeeld de gemeente. Ook krijgt u te zien wat de overheid allemaal al over u weet, zoals de opbouw van de AOW. Deze cursus is bedoeld voor mensen die al met internet kunnen omgaan. De cursus wordt meerdere keren per jaar aangeboden, we starten bij voldoende belangstelling. Aan het einde van de cursus worden er certificaten uitgedeeld als bewijs van deelname. Als u een eigen laptop heeft, zou het fijn zijn als u die meeneemt. Bij vragen neem gerust contact op via (073) 680 2950 en vraag naar Elske Helmich. Meer informatie vindt u hier.


Dyslexie Kletsclub | woensdag 25 september | 15.30 tot 16.15

Dyslexie hebben is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je het gevoel hebt anders te zijn dan andere kinderen uit je klas. Dit bracht Isis (groep 6) op een idee. Zij wilde graag met andere dyslectische kinderen in contact komen om eens te kletsen over dit onderwerp. Hieruit is de Dyslexie Kletsclub ontstaan en het is een groot succes gebleken. Allerlei onderwerpen komen aan bod. Hoe ga jij ermee om? Wat vind je moeilijk? Hoe gaat het in jouw klas? Wat helpt jou? En zijn er misschien ook voordelen te bedenken? Door er samen over te kletsen kunnen we elkaar goed helpen! Niets is gek en niets moet. Vind je het bijvoorbeeld fijn om lekker te luisteren naar andere kinderen? Dan ben je ook van harte welkom. Aanmelden kan hier.


Lezing Herman Teerhöfer | woensdag 25 september | 19.30 

Vijfenzeventig jaar geleden werden Vught en Cromvoirt bevrijd. Op 26 oktober aanstaande wordt dat herdacht, maar het hele jaar 2019 staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Wat betekent het om in vrijheid te kunnen leven? En wat doet onvrijheid met je? Vanwege dit bevrijdingsjubileum sluiten ook de lezingen in DePetrus dit jaar grotendeels aan bij dit thema. Eerdere lezingen gingen over de Vughtse politie in oorlogstijd en de burgerhulpverlening aan gevangenen van Kamp Vught.

Herman Teerhöfer is voorzitter van de Smolinski Stichting, die verdraagzaamheid en vrede wil bevorderen. Dit gebeurt door kennis te verspreiden over de ervaringen van voormalige gevangenen van de kampen Vught en Auschwitz. In de afgelopen jaren interviewde hij tientallen – voornamelijk joodse – oud-gevangenen. Ook de herinneringen van politieke gevangenen werden vastgelegd. Op basis van deze getuigenissen heeft Teerhöfer een boeiende lezing samengesteld. Na een geslaagde presentatie in het Nationaal Monument Kamp Vught, is hij nu teruggevraagd in DePetrus. Wie benieuwd is naar zijn bijzondere verhaal, kan zich hier aanmelden.

*Let op* De lezing is van 4 september verplaatst naar 25 september!

Oktober

Nationale Voorleeslunch | vrijdag 4 oktober | 11.30 

Op vrijdag 4 oktober, Nationale Ouderendag, vindt voor de zevende keer de Nationale Voorleeslunch plaats. De voorleeslunch brengt ouderen bij elkaar. Ontmoet andere senioren en luister samen naar een mooi verhaal. Het luisteren naar een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen; wat deel je met elkaar? Bibliotheek Vught doet van harte mee aan dit nationale evenement en heeft onze wethouder Toine van de Ven bereid gevonden om op deze dag te komen voorlezen aan ouderen. Het volledige programma is hier te vinden.


Vught Viert Vrijheid | zaterdag 26 oktober 

Heb jij het al gehoord? Op zaterdag 26 oktober viert Vught 75 jaar vrijheid. Kom naar de oergezellige, gastvrije bevrijdingsmarkt in het centrum en loop mee – met je kinderen – in de sfeervolle lichtjestocht voor en door onze jeugd. Of bezoek de tentoonstelling De laatste oorlogsmaanden. Vught, september/oktober 1944 in het Vughts Museum [te zien tot en met 30 oktober]. Als kers op de taart is er een smaakvol slotakkoord op het Marktveld. Je hoeft maar aan te schuiven. Meer informatie is te vinden op de website van Vught Viert Vrijheid. 


November

Pauline Broekema & The Amsterdam Consort – de dochter van Meijer | vrijdag 8 november | 19.30 

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder. De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Over schoften, meelopers en stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn.

Pauline was 34 jaar verslaggever bij het NOSJournaal. In januari 2019 nam zij afscheid. Daarnaast schreef ze verschillende boeken, waaronder het uiterste der zee. Deze joodse familiegeschiedenis is voor Pauline inspiratie om in de huid van de moeder te kruipen. Een voorstelling waarbij verhaal en muziek elkaar versterken en voor een boeiend geheel zorgen. Het ensemble, bestaande uit Jeannette Landré (fluit), Marieke Stordiau (fagot) Albert Adams (viool) en Mariken Zandvliet (piano) speelt werken van Bruch, Glinka, Dvorak en Ravel. Tickets zijn hier te koop.


December


24  december
Vanaf 16.00 gesloten

Kerst 25 en 26 december
Gesloten met Kerst

31 december
Vanaf 16.00 gesloten

Nieuwjaar 1 januari
Gesloten met Nieuwjaar