14 oktober: Podiumgesprek met Saskia Heijboer

12 okt 2023
Saskia Heijboer

Op zaterdagmiddag 14 oktober gaat Geert van den Brand om 15.00 uur in gesprek met Saskia Heijboer. Dit gebeurt letterlijk tussen de kunstwerken van de jubileumtentoonstelling ’50 jaar Kunst Vughts Museum’ in DePetrus, Heuvel 2 in Vught. Dit gesprek is het zesde en laatste gesprek in een reeks podiumgesprekken op achtereenvolgende zaterdagmiddagen. De toegang is gratis. De jubileumtentoonstelling is nog te zien tot en met 29 oktober 2023.

Sinds eind 2021 is Saskia Heijboer voorzitter van het Vughts Museum. Kort na haar pensionering kwam de vraag op haar pad of zij voorzitter wilde worden van het Vughts Museum. Over die vraag heeft zij meerdere nachten geslapen. Het opvolgen van historicus Henk Smeets was immers niet niks. Smeets is jarenlang dé voorzitter geweest van het Vughts Museum, in de ogen van Sakia wás hij ‘het museum’. Heijboer is geen historicus en beschikt naar eigen zeggen niet over die onuitputtelijke feitenkennis die Henk Smeets heeft. Toch heeft ze de stap gewaagd om in zijn schoenen te stappen. Met veel plezier zet zij zich nu, samen met alle vrijwilligers, in voor het Vughts Museum in DePetrus.

Het Vughts Museum vertelt het verhaal van de geschiedenis en de kunst van Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Dit jaar viert het Vughts Museum het 50-jarig jubileum. De laatste van de drie jaarlijkse tentoonstellingen in dit jubileumjaar is de tentoonstelling ‘50 jaar Kunst Vughts Museum’. In de afgelopen weken hebben podiumgesprekken plaatsgevonden met Vughtse kunstenaars. Die gesprekken waren volgens Heijboer een hele waardevolle toevoeging aan de tentoonstelling.

Zij bezoekt in haar vrije tijd graag musea. Naast ‘gewoon’ kijken naar hoe een collectie wordt vormgegeven, kijkt ze tegenwoordig met heel veel interesse naar hoe het wordt gepresenteerd en naar de wijze waarop wordt gecommuniceerd. “Hoe doen collega-instellingen, groot en klein, dat en wat kunnen wij ervan leren?” Haar eigen hobby’s heeft ze vooral op het creatieve vlak. Tijdens het podiumgesprek zal ongetwijfeld niet alleen worden teruggekeken op 50 jaar Vughts Museum, maar ook worden gesproken over hoe het Vughts Museum zich de komende jaren zal blijven ontwikkelen.

14 oktober | DePetrus| 15:00 uur | Gratis toegang