2 april: Film Kampong Lunetten; een jaar na de première

18 mrt 2024

Kampong Lunetten
Op dinsdag 2 april is de film ‘Kampong Lunetten’ nog een keer te bekijken in De Speeldoos in Vught.

Een film over het laatste Molukse woonoord van Nederland

Op 21 maart 1951 arriveert de boot Kota Inten in Nederland met aan boord de eerste groep Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen, die – zo werd toen aangenomen – tijdelijk naar Nederland worden overgebracht. Dit in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Dit is echter niet gebeurd.

Bij aankomst worden zij uit militaire dienst ontslagen en overgebracht naar woonoorden. Daarmee start de Nederlandse geschiedenis van de Molukkers.

Eén van die woonoorden is Lunetten in Vught, dat in de oorlog als concentratiekamp (Kamp Vught) is gebouwd. Binnen enkele maanden wonen er meer dan 3000 Molukkers. Een plek waar zoveel mensen bij elkaar wonen zonder perspectief, levert zo nu en dan spanningen op. Toch is het leven in Lunetten doorgaans plezierig, met veel sport- verenigingsactiviteiten, gezamenlijk muziek maken, feesten en het delen van lief en leed.

Kampong Lunetten, een documentaire van filmmaker Ellen van Kempen, toont het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten. Recente beelden en verhalen van Molukkers, die er zelf hebben gewoond of nog steeds wonen, worden afgewisseld met oude filmbeelden van woonoord Lunetten door de jaren heen.

De documentaire speelt opnieuw een jaar na de première en verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid.

Een Moluks dorp in de Vughtse natuur. Een ‘dorp’ dat nu nog steeds bestaat.

2 april | 20:00 uur | De Speeldoos | Entree € 7,00