8 december: extra vertoning De Nonnen van Vught

16 nov 2023

Nonnen van Vught
Op 8 december is er een extra vertoning van d
e documentaire ‘de Nonnen van Vught’ in DePetrus.

De Nonnen van Vught zijn een begrip in binnen- en buitenland als het gaat om het leren van een vreemde taal. Maar wie zijn dat eigenlijk, die nonnen? Waar komen ze vandaan? En hoe kan het dat je bij hen zo snel een vreemde taal leert?

Regisseur Ellen van Kempen maakte een documentaire over de historie van de onderwijscongregatie. Die reikt verder terug dan de 60 jaar die het taleninstituut nu bestaat. Ellen dook in het verleden, ging op onderzoek uit in Frankrijk en ontdekte hoe de onderwijsfilosofie van de zusters werd voortgezet in het meisjesinternaat en het taleninstituut in Vught.

“Deze documentaire van 55 minuten gaat vooral over toewijding en liefde”, vertelt Ellen van Kempen. “Dat zijn twee woorden die al vanaf de oprichting van de congregatie in 1597 de kern vormen van wat de zusters doen. Het maakte niet uit welke religie je had of uit welke laag van de bevolking je kwam, de congregatie was er om je te helpen, je te onderwijzen.”

Regina Coeli biedt sinds 1963 taaltrainingen aan op internationaal topniveau. Het instituut is opgericht door de Zusters Kanunnikessen van de Heilige Augustinus in Vught. Ze maakten deel uit van een internationale onderwijscongregatie.  Tegenwoordig worden de lessen niet meer verzorgd door de zusters, maar door hoogopgeleide native speakers. Maar het gedachtegoed en de methode van ‘De Nonnen van Vught’ zijn nog springlevend. Dit jaar bestaat het Instituut 60 jaar.

10:00 – 11:30 uur | € 8,00 entree | DePetrus | www.abzvught.nl