DePetrus Blijft Thuis | Els Knoope

17 apr 2020

Els Knoope is schrijfster en surveillant op het Koning Willem I College in Den Bosch. Ze woont samen met haar man in Helvoirt, haar drie dochters zijn reeds het huis uit.

‘Wat ik mijn dochters geleerd heb met opvoeden? Niet iets heel specifieks geloof ik, dat opvoeden gaat ongemerkt maar door, maar het belang van boeken, meegaan naar de bibliotheek, dat heb ik ze met de paplepel ingegeven. Ik bezoek de bibliotheek in DePetrus regelmatig, ik ben helemaal gek van bibliotheken. Het is zo fijn om daar aan een tafel te zitten en tijdschriften te lezen, of een andere krant. Ik zit ook in een boekenclub, met zes vriendinnen. We lezen dan samen een boek en bespreken het. Om de beurt stelt iemand een titel voor en dat boek vraag ik dan aan bij de bibliotheek. Het laatste boek dat we gelezen hebben is Een Klein Leven, van Hanya Yanagihara.

Voor mijn eigen laatste boek heb ik DePetrus ook regelmatig bezocht om boeken te lenen voor research. Vorig jaar, in september 2019, verscheen Vincent was onze broer. Het gaat over de drie zussen van Vincent van Gogh en begint op het moment dat de familie van Gogh naar Helvoirt verhuisd. Die zussen zijn dan 15, 11 en 8 jaar oud en Vincent is dan 17. Toen ik mijn vorige boek, Bruiloft regelen & zo, aan het schrijven was, las ik een advertentie van de gemeente Haaren in de krant met de oproep om ideeën voor het Vincent van Gogh-jaar te delen. Dat bracht me op het idee om een personage in het boek fan van Vincent van Gogh te laten zijn en daartoe allerlei fiets- en wandelroutes in het boek op te nemen. Wat zou Vincent hier gezien hebben? Wat deed hij? Ik wilde meer over de familie van Gogh schrijven en zodoende ontstond Vincent was onze broer. In eerste instantie wilde ik dat het over alle leden van de familie van Gogh zou gaan, maar uiteindelijk heb ik voor die drie zussen gekozen. Ik ga bij het schrijven constant uit van de feiten. De zussen waren heel reislustig, mijn man en ik hebben alle plaatsen waar ze zijn geweest ook bezocht, we zijn ze achterna gereisd. Zo waren we in Welwyn, Engeland. Qua huizen is het daar nog precies hetzelfde zoals Anna van Gogh het destijds zag, heel bijzonder.

Mij raakt deze crisis persoonlijk niet zo, we hebben niks te klagen. Ik ben in vaste dienst, we hebben een grote woonkamer, een redelijk grote tuin. We wandelen wat, koken lekker en s’avonds kijken we series op Netflix. Maar ik maak me wel zorgen over hoe verder. Ik heb drie dochters, vier kleinkinderen en een vijfde op komst. Mijn jongste dochter is in augustus uitgerekend en gaat ervan uit dat ze niet in het ziekenhuis bevalt. Ik snap dat de situatie heel erg moeilijk is, maar als ik meneer Rutte was zou ik toch langzaam weer beginnen met het opstarten van de scholen en bibliotheken. Ik hoop dat die snel weer open zijn’.

Het boek ‘Vincent was onze broer’ is te koop is bij de boekhandel & online en het ligt ook, als we weer open zijn, bij DePetrus.