Goed nieuws over de Slechtvalken op DePetrus

10 apr 2021

Van Marja Goossens van de Vogelwerkgroep Vught ontvingen we de volgende nieuwsbrief  over het slechtvalkpaar dat al enige tijd actief is op en rondom DePetrus. Het ziet er nu toch echt naar uit dat er in de tweede helft van april jonge slechtvalken uit zullen komen. 

Nieuwsbrief Slechtvalken DePetrus Vught
De slechtvalken zijn aan het broeden! Op dinsdag 23 maart zijn we met een paar mensen de Lambertustoren opgeklommen. De toren is normaal gesproken niet toegankelijk, maar de gemeente wilde hier graag aan meewerken, waarvoor dank! Vanaf de toren konden we in de nestkast kijken. Het was behoorlijk heiig en de afstand is groot, maar het vrouwtje in de nestkast konden we zien zitten. Op dat moment zat ze te eten: het mannetje had net wat gebracht voor haar. Het gedrag van de valken was veranderd en het vrouwtje was minder zichtbaar. We hadden dus al een vermoeden dat het broeden was begonnen.

Slechtvalken leggen zo’n 2 tot 4 eieren per seizoen en gaan broeden als het op een na laatste ei gelegd is. Het broeden duurt ongeveer 30 dagen, dus vanaf tweede helft april kunnen we jongen verwachten. Als alles goed gaat. Er zijn meer slechtvalken dan nestkasten in Nederland, dus af en toe moet een gevestigd paar hun kast verdedigen tegen indringers. Dat is hier ook gebeurd. Een aantal keren is een vreemde valk gekomen met belangstelling voor de kast. Tot nu toe zijn ze weggejaagd. Esther, een van de trouwe slechtvalkenfans, kan de kast vanuit haar huis zien en zij heeft waargenomen dat een vreemde man werd weggejaagd door ‘onze’ man. Als er een vreemde vrouw komt, dan moet ‘onze’ vrouw aan de bak om haar weg te jagen. De vrouw is groter en sterker dan de man en daarom is het te gevaarlijk voor de man om zo’n vreemde vrouw weg te jagen. Maar het kan ook nu nog gebeuren dat een vreemde slechtvalk de nestkast overneemt.

We ontdekten dat de valken op de Lambertustoren een eetplek hebben. We vonden wat prooiresten op de rand, van vermoedelijk spreeuw, koperwiek of kramsvogel. Deze week zag ik de vrouw ’s morgens eten op de balustrade van de Lambertustoren. De vrouw doet het meeste broedwerk, maar de man komt haar regelmatig eten brengen. Zij vliegt daarmee weg en de man neemt het broeden dan over. Als er vier eieren zijn heeft hij wel eens moeite om die onder zijn (kleinere) lijf te krijgen, maar het lukt vrijwel altijd. Het is dus de  moeite waard om ook de Lambertustoren in de gaten te houden. Van daar af hebben ze een prachtig zicht op hun plek. Het is dus een spannende tijd! Nog een week of twee, drie, en dan zouden we moeten gaan merken dat het gedrag van het mannetje verandert. Hij zal vaker aan komen vliegen met prooi en ze zullen de jongen gaan voeren.

Bij sommige paren voert vooral het vrouwtje, maar bij andere paren voert het mannetje ook. We hebben dus iets om naar uit te kijken. Valt je iets bijzonders op? Heb je vragen? Wil je ook graag deze nieuwsbrief ontvangen? Laat het ons weten via de e-mail: vogelwerkgroepvught@gmail.com.
We kunnen zelf niet alles in de gaten houden wat er gebeurt, dus we zijn heel blij met alles wat jullie ons melden.

Vught, 3 april 2021
namens de Vogelwerkgroep Vught,
Marja Goossens