van 8 t/m 24 juli: Expositie Pats!

27 jun 2022

Laat u verleiden door Hanneke Gommers’ expositie in DePetrus.

Van 8 tot en met 24 juli zijn de bijzondere schilderijen van Hanneke Gommers te bewonderen in DePetrus in Vught. Hanneke laat zich inspireren door de natuur die haar huis omringt, haar interieur, familie en huisdieren. Allemaal spelen ze een rol in haar werk, samen met elementen uit de kunstgeschiedenis.

De unieke kijk op de wereld om Hanneke heen levert boeiende, grootse schilderijen op die elk een eigen verhaal lijken te vertellen. Als toeschouwer zie je een stukje van een andere wereld, middenin een verhaal waar je begin en eind zelf mag bedenken. Hanneke speelt met de blik van de toeschouwer en laat zien hoe ze als schilder naar de werkelijkheid kijkt. Haar schilderijen bestaan uit diverse lagen. In haar nieuwste werken verwijst ze naar andere kunstenaars, zoals Picasso, Rembrandt en Matisse. Hun werk maakt onderdeel uit van haar omgeving middels kunstboeken en ansichtkaarten en zo kan zo’n reproductie zomaar opduiken in een van haar schilderijen. Andere lagen zijn abstract of soms juist levensecht, alsof er een snoer kralen of glanzend lint over het schilderij hangt.

Hanneke geeft nieuwe betekenis aan onderwerpen. ‘Ik zie het licht dat valt op een voorwerp, een kleur die opvalt door een lichtstraaltje, een glinstering in een oppervlak, een woekering waar doorheen je iets vermoedt, schoonheid die zich aan je openbaart door het verschuiven van een voorwerp. Zo blijken de dingen om mij heen toch altijd minder gewoon dan je op het eerste gezicht denkt.’

Hanneke Gommers is geboren en opgegroeid in Vught. Haar opleiding volgde ze aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1979-1984). Nu woont ze in het buitengebied aan de rand van Esch, Sint Michielsgestel en Boxtel. Haar schilderijen zijn te bekijken tijdens openingstijden van DePetrus.