Studeren tijdens de lockdown

18 mrt 2021

Bibliotheek Vught, Welzijn Vught, Elzenburg en de Speeldoos werken samen aan studieplekken voor jongeren

De beperkingen in het kader van de corona-crisis hebben grote invloed op het openbare leven in Nederland. Met name jongeren hebben ernstig te lijden onder de sociale gevolgen van de lockdown. De afgelopen tijd is er dan ook vanuit verschillende maatschappelijke organisaties meer aandacht gekomen voor de sociale gevolgen van de maatregelen. Door de overheid wordt dit inmiddels erkend en zoekt men naar manieren om, met behoud van veiligheid, ruimte te bieden voor (kwetsbare) jongeren.

Een van de consequenties hiervan is dat sinds 2 maart jongeren in voortgezet onderwijs en MBO weer (beperkt) naar school mogen. Dit is een goed begin, maar helaas nog niet voldoende. Jongeren hebben behoefte aan een plek om te studeren, maar scholen kunnen deze ruimte niet of slechts beperkt bieden, lunch- en koffiezaken mogen nog niet open en thuis is het te druk met thuiswerkende ouders en andere gezinsleden. Er is behoefte aan andere plekken waar voldoende faciliteiten zijn en waar de basale coronaregels goed nageleefd kunnen worden.

Daarom slaan Jeugd & Jongerencentrum Elzenburg, Theater De Speeldoos, Welzijn Vught en Bibliotheek Vught de handen ineen om deze studieplekken aan te bieden voor Vughtse Jongeren. Elzenburg en de Speeldoos worden hiertoe opengesteld en jongeren kunnen overdag gebruikmaken van de faciliteiten om te studeren. Welzijn Vught is betrokken om goed zicht te hebben op het welzijn van de jongeren en een aanspreekpunt te bieden bij vragen die betrekking hebben op het jongerenwerk. Bibliotheek Vught helpt in de ondersteuning en communicatie van het project.

De accommodaties van Elzenburg en de Speeldoos zijn op doordeweekse dagen geopend van 09:00u tot 17:00 uur. Jongeren van 12-18 jaar kunnen zich aanmelden bij:
Elzenburg (06) 33 69 46 29 (Whatsapp) en (073) 656 41 88
De Speeldoos (073) 656 55 88 en via een DM op Instagram (Theater_de_speeldoos_vught)